Je eigen groenten, kruiden en fruit kweken, dat is toch fantastisch! Toch stranden er al een hoop mensen na een eerste poging. Dit komt vaak omdat een moestuin meer werk is dan je van tevoren dacht. De allerbeste tip die ik je kan geven is begin vooral klein en als het bevalt kun je ieder jaar weer een stukje uitbreiden.

Tip 1:

Maak een moestuin plan. Het is even een klusje maar als je eenmaal een goed plan hebt dan kun je dat ieder jaar met de nodige aanpassingen weer prima gebruiken. Hoe ga je te werk?

  1. Teken een tuin plattegrond onderverdeeld in de bedjes die je evt. hebt in je tuin.
  2. Maak een keuze in welke groenten, kruiden en fruit je wilt gaan zaaien. Hou hierbij rekening met hoe groot de plantjes worden aangezien ze over het algemeen voldoende ruimte nodig hebben om goed te kunnen groeien.
  3. Zoek uit welke plantjes wel en niet goed naast elkaar kunnen staan. Zo zetten we bijvoorbeeld geen aardappelen naast tomaten. Ook kunnen sommige groenten niet 2x op dezelfde plaats geteeld worden. Sowieso gaan de meeste plantjes er niet beter op gaan groeien. Als je aan wisselteelt wilt gaan doen lees dan de pagina over wisselteelt.
  4. Zoek uit welke plantjes je het beste binnen of onder glas kunt voor zaaien en welke beter direct in de volle grond kunnen.
  5. Zoek de zaai, plant en oogsttijd uit.
  6. Maak je definitieve tuinplan met daarop welke plantjes waar komen voorzien van zaai, plant en oogsttijd.

Tip 2:

Zorg voor een goede bodem. Afhankelijk van hoe de grond er aan toe is zorg ervoor dat hij los is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld om te spitten of te frezen. Dan is het belangrijk dat de grond voldoende voeding krijgt. Een goede bemesting zorgt voor een goede oogt. Het beste is om ieder voorjaar de grond te voorzien van mest en compost. Afhankelijk van de conditie van de grond kun je extra kalk toevoegen. Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en maakt grond kalkrijker. Ook verbetert kalk de bodemstructuur. Kalk voorziet de planten tevens van twee zeer belangrijke voedingsbestanddelen: calcium en magnesium. Kalk is een goed middel als er mos groeit in de moestuin.

Wordt vervolgd,….