Allereerst zal ik mij even voorstellen. Mijn naam is Mary, geboren in Maastricht en woon momenteel in een buitenwijk van de prachtige stad Groningen.

Hoe is het allemaal begonnen?

Vanaf dat ik een jaar of 6 was ging ik in de zomervakantie meestal een week of 3 logeren in Maastricht bij mijn vriendinnetje en tevens kennissen van ouders. Ik weet nog goed dat ze een moestuin hadden en dat ik het erg leuk vond om mee te helpen met oogsten. Vooral van de peultjes weet ik nog goed.

Op 10 jarige leeftijd hielp ik graag samen met mijn vriendinnetje in de moestuin van haar vader. Ik weet nog dat we sperziebonen plukten en wortels oogstten en ook nog hoe we samen een plannetje opzetten hoe we het beste konden zaaien ten opzichte van de zon. We zaaiden sla, wortelen, boerenkool en sperziebonen, dikke pret was dat. Ik was toen al gefascineerd van hoe zo’n zaadje kon uitgroeien tot een grote plant die ons te eten gaf. Ook verwonderde ik mij over hoe het toch kon dat een aardbei uiteindelijk zo rood kon worden.

Toen ik op een moment een tijdje op een boerderij ging wonen ben ik zelf uiteindelijk pas ├ęcht begonnen met moes tuinieren. Toen ik weer in de stad terecht kwam miste ik dat enorm en ben op zoek gegaan naar een moestuin. Momenteel heb ik een moestuin van 100m2 bij het moestuincomplex de 3 wijken, inmiddels alweer een jaar of 5, en het bevalt nog steeds erg goed!

Vanuit deze passie is het eigenlijk allemaal ontstaan dat ik uiteindelijk Zaden Web heb opgericht. Ik was altijd al erg fanatiek in het kweken van zoveel mogelijk verschillende groenten, dus had ook altijd een grote diversiteit aan zaden in huis. Wat mij ook ieder jaar weer gebeurde is dat ik een heleboel zaden weg moest gooien omdat ze over datum waren en/of omdat de kiemkracht eruit was. En ja dat is best wel zonde. Daarom bied ik naast de reguliere zakjes zaad die ook in de winkels liggen de optie om kleinere hoeveelheden te bestellen.

Een leuke bijkomstigheid van dat Zaden Web van start gegaan is, is dat ik hiermee in de voetsporen van mijn opa (die niet meer leeft) ben getreden. Zijn allereerste onderneming was een zaadhandel. Daarna is dat een groentezaak geworden en toen hij die uiteindelijk verkocht heeft is hij een wijnkelder begonnen op het Spui in Amsterdam en importeerde hij vooral veel Franse wijnen.